Blog

Kako

1. Plantáže Podľa botanikov kakaovníkový strom rástol divoko už 4000 rokov pred naším letopočtom v povodí rieky Amazonka. Mayovia boli pravdepodobne prví, ktorí začali pestovať kakaovníky a spracovávať kakaové bôby k príprave posilňujúceho nápoja. Na plantážach sú podmienky ako v prirodzenom lese. Vysoké stromy svojím tieňom chránia kakaovníky, ktoré sú krehké a neznesú priame slnečné […]

Biely zabijak

Je skoro všade a v tichosti nám škodí. Prirodzene, naše telo soľ potrebuje, ale jeme jej oveľa viac, než je potrebné. Odporúčaná denná dávka je len jedna kávová lyžička, čiže asi 5 g. Mnohonásobne ju však prekračujeme, tak povediac chtiac – nechtiac. Ani si neuvedomujeme, aké veľké množstvo soli prijímame denne v bežných potravinách. A […]

Špargľa – Elita jari

Táto úžasná zeleninová kráľovná sa dá elegantne pripraviť na toľko spôsobov, že sa jej nikdy nedá prejesť. Popri vode, ktorá tvorí jej najväčší podiel, schováva v sebe všetky telu prospešné látky. Okrem bielkovín a vlákniny, nie je skúpa ani na vitamíny a minerály. Draslík, vápnik, horčík, fosfor, železo, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén. […]

Buďme sýti, ale nepriberme

Leto je tu skôr, než si to vôbec stihneme uvedomiť, keďže posledné roky sa jar a jeseň akoby strácala z nášho pásma. Tí s pevnejšou vôľou už možno od zimy makajú vo fitku a „prekladači“ termínov si to opäť nechávajú na poslednú chvíľu. Všetci snáď vieme, že svoje proporcie môžeme priviesť ako tak k dokonalosti […]

Smoothie – Blesková dávka vitamínov

Posledné roky je trend takmer na každom kroku dať si tento šikovný nápoj. Šikovný preto, lebo už jeden pohár zásobí naše telo toľkými živinami, ktoré by sme bežne do seba asi len tak nedostali. V tekutej atraktívnej forme si tak komfortne zabezpečíme potrebnú dennú dávku ovocia a zeleniny. Navyše ľahko stráviteľnú a mimoriadne osviežujúcu. Už […]

Detox po zime a Veľkej noci

Kto by zabudol na tie chutné prehrešky našich najkrajších sviatkov v roku? Klobásky, údené mäsko, majonézové šaláty, tony zákuskov a mnoho ďalších.. Ak nám záleží na našom zdraví, doprajeme telu výdatný detox. Nemusíme hneď siahnuť po drastických metódach a celý deň byť iba na vode, prípadne držať hladovku. Existuje veľa tipov ako urobiť refresh v […]

Ignorujme jarnú únavu

Aj keď už nejaký ten týždeň fungujeme v letnom čase, nie každému tento posun sadol. Nevieme sa po zime rozhýbať a plnými dúškami si užívať prvé jarné lúče slnka a vôňu prebúdzajúcej sa prírody? Stále máme akoby zaradený neutrál a nie a nie sa rozbehnúť? Určite to každý z nás pozná. Nedostatok energie, nervozita, náladovosť […]

Hriešny liek

Mnohí by povedali, že bez nej nedokážu žiť. Asi najobľúbenejšia maškrta na svete s lahodnou chuťou a nezameniteľnou vôňou. Božský pôžitok menom čokoláda. Samotná história tejto pochúťky siaha do stredoveku a je možno prekvapujúca. Používala sa ako platidlo a dlho bola cirkvou odsudzovaná práve pre jej povzbudzujúce účinky, na ktorých „staval“ aj známy Casanova. Veľa […]

Prečo sa ideme zblázniť za pšenom a pohánkou?

Pretože chceme, aby ste sa stravovali zdravo. A určite privítate zmenu, oproti klasickému pečivu, či takej alebo onakej bagete.  Pšeno a pohánka tu boli dávno pred ryžou Pšeno je obilnina, vlastne je to olúpané proso. Patrí k najstarším plodinám. Jedli ho už v dobe kamennej vo všetkých kútoch sveta. Najčastejšie ako výživné kaše, placky a polievky. […]

Koľko zbytočných éčok zjeme denne?

Nechceme, ale musíme. Denne sme nútení jesť neprirodzené množstvo éčok v potravinách, kde by sme ich ani nečakali. Pritom výrobcovia dobre vedia, že niektoré môžu spôsobovať rakovinu. Musíte sa vyzbrojiť vedomosťami, aby ste vedeli bojovať proti otravinám. S tým vám radi pomôžeme. Čo je to éčko? Písmeno E nie je skratka pre emulgátory, ako si mnohí mylne myslia. […]