< SPÄŤ

BUĎME SÝTI, ALE NEPRIBERME

BUĎME SÝTI, ALE NEPRIBERME

Leto je tu skôr, než si to vôbec stihneme uvedomiť, keďže posledné roky sa jar a jeseň akoby strácala z nášho pásma. Tí s pevnejšou vôľou už možno od zimy makajú vo fitku a „prekladači“ termínov si to opäť nechávajú na poslednú chvíľu. Všetci snáď vieme, že svoje proporcie môžeme priviesť ako tak k dokonalosti hlavne správnou stravou.

Celá podstata sa ukrýva v úplnej jednoduchosti – jesť málo a často. Tým nedáme telu signál, aby si ukladal zásoby v podobe tukov. Nič nové pod slnkom, dopriať si v prvom rade poriadne, priam až kráľovské raňajky. Najefektívnejšia pre nás ostáva opäť zelenina, pretože má nízku energetickú hodnotu a doslova sa ňou môžeme prepchať. Zaiste nie je až taká príťažlivá a tak stačí malý trik - zmeniť poradie. Preto je ideálny obed najprv zeleninový šalát a potom sa potešiť nejakým tým mäskom. Nezanedbateľné sú taktiež cestoviny.

Zelenina by mala byť štartérom pri každom jedle počas dňa. Ovocie a oriešky smelo chrumkajme až do poobedia. Ďalšou osvedčenou pomôckou je zvýšený prísun bielkovín, práve kombinácia so zeleninou je prekvapujúco účinná. Vláknina a bielkoviny sa postupne uvoľňujú a tak predlžujú pocit nasýtenia. K večeru by sme mali svoje pohonné hmoty obmedziť len na syry, mäso, ryby, vajíčka a samozrejme zeleninu.

Pochopiteľne takýto režim nie každému vyhovuje, hlavne keď jedlo je to posledné, na čo si v pracovnom a časovom strese spomenieme. Ale ak sa prekonáme a aspoň čiastočne sa uberieme týmto smerom, budeme milo potešení, koľko zázrakov nám táto banalita prinesie.

NÁŠ TIP:
Raňajky: Zapečená celozrnná bageta plnená morčacou šunkou, baby špenátom a syrom Brie
Obed: Šalát s kuracím mäsom a avokádom
Večera: Šalát s opečeným tofu a varenou zeleninou

b1ab1bb1c