FRANCHISE

Franchise budúcnosť Mondieu

Značka Mondieu si za ostatných päť rokov vybudovala stabilné miesto vo svete gastronómie. Ide o rozrastajúcu sa sieť bistro kaviarní, ktoré sa momentálne nachádzajú v Prahe, Bratislave a Košiciach. Zo šiestich súčasných prevádzok bude už čoskoro deväť. Jedna z nich sa však bude od ostatných diametrálne líšiť.

left

left

A to nielen konceptom. Bude sa totiž volať FRANCHISÉ No. 1. Už samotný názov napovedá, že ide o frančízovú prevádzku, tá však bude výrazne iná, ako bežné frančízy. Najdôležitejším faktom pri FRANCHISÉ No. 1 a následne pri ďalších podobných prevádzkach je, že jej majiteľ nemusí mať žiadny vstupný kapitál na zakúpenie prevádzky či licencie. Stačí, aby mal podnikateľského ducha, schopnosť viesť samostatnú prevádzku a cit pre gastronómiu. To všetko musí ukázať minimálne počas jedného roka ako súčasť tímu Mondieu.

Dôkazom toho, že tento princíp naozaj funguje, je executive chef Mondieu – Martin Adámi, ktorý sa stal prvým majiteľom frančízovej prevádzky pod hlavičkou Mondieu, spomínaného FRANCHISÉ No. 1. „Budeme sa zameriavať na špičkovú gastronómiu a  využívať aj málo používané postupy v príprave jedál, akým je napríklad fermentácia,“ hovorí spokojný majiteľ novej prevádzky Martin Adámi.

Martin Adámi

Jeho príbeh, ako sa stal zo chefa šéf, môže byť inšpiráciou aj pre mnohých ďalších. Otvárame dvere všetkým talentom s podnikateľskými bunkami, ktorí sa zatiaľ nevedeli alebo nemohli naštartovať. Príležitosť práve prišla.

Prečítajte si aj rozhovor s majiteľom novej prevádzky FRANCHISÉ No. 1, Executive Chef Mondieu Martinom Adámim.

Martin, staneš sa prvým človekom, ktorý dostane vlastné Mondieu – FRANCHISÉ No. 1. Čo to pre teba znamená?

Znamená to pre mňa príležitosť naučiť sa niečo nové, posunúť svoju kariéru na ďalší stupeň, možnosť si robiť niektoré veci svojou cestou. Je to možnosť uplatňovať svoju filozofiu pri riadení prevádzky, pri riadení tímu ľudí, ktorí tam budú pracovať. A určite to znamená mať väčšiu zodpovednosť.

V čom bude tento koncept odlišný od iných frančízových prevádzok?

Odlišnosť vidím najmä v tom, že prevádzku dostanem do užívania bez toho, aby som musel „kupovať“ značku Mondieu.

V čom sa bude líšiť od ostatných Mondieu?

LíšIť sa bude v tom, že sa nebude jednať o také klasické bistro, kde budeme našim zákazníkom ponúkať napríklad palacinky, bagety, ale bistro, v ktorom sa budeme zameriavať na špičkovú gastronómiu, moderné, málo používané postupy pri príprave jedál, ale zároveň sa vrátime aj ku starým spôsobom spracovávania surovín, ako je napríklad fermentácia.

Aký je to pocit mať vlastnú prevádzku?

Zatiaľ sú to zmiešané pocity, radosť z novej príležitosti, trocha, ale iba naozaj trocha aj obava, ale to je asi prirodzené, keďže som sa pustil do niečoho, čo je pre mňa nové. Zároveň je to pre mňa pocta a som veľmi vďačný za túto príležitosť.

V rámci Mondieu zastávaš funkciu executive chef. Ako to bude v FRANCHISÉ No. 1? Budeš chef alebo šéf? 🙂

Na prvom mieste budem šéf. Už to nebude tak, že moja starosť bude len kuchyňa, ale celá prevádzka. Ale keďže som srdcom šéfkuchár :), tak budem aj veľmi pedantný chef (za chrbtom šéfkuchára:) ).

S akými plánmi a cieľmi si sa dal na túto robotu, keď si začínal? Chcel si vždy mať vlastnú prevádzku?

Plán bol sa presadiť ako šéfkuchár, bol to vždy môj prioritný cieľ a vždy som si za tým cieľavedomo šiel. Čo sa týka vlastnej prevádzky – áno, samozrejme, aj túto možnosť som zvažoval, ono to je v mojej brandži asi prirodzené. Ale taktiež ma napríklad lákala aj pozícia byť šéfkuchárom v špičkovom hoteli, prípadne mať vlastný penzión niekde v horách.

Kto každý môže v budúcnosti mať taktiež vlastnú prevádzku Mondieu?

Vlastnú prevádzku Mondieu môže mať každý, ako sme už prezentovali, kto u nás pracuje aspoň rok, kto prejaví záujem a zároveň spĺňa profesijné požiadavky a samozrejme aj „ľudské“ požiadavky.