< SPÄŤ

Zdravé snacky – čím nás klamú

Zdravé snacky – čím nás klamú

Všade, kam idete vás bombardujú správy o zdravom životnom štýle vrátane správneho jedálnička, obrovské billboardy sa snažia zachytiť vašu pozornosť s BIO, čerstvými a lokálne vypestovanými potravinami v prirodzenom prostredí plnom lásky, a tak ďalej...  Až to vyzerá, že všetci chcú, aby sme boli zdraví, alebo žeby nie?
Jednoducho sa nemôžete vyhnúť týmto tvrdeniam a musíte čítať každú etiketu, pokiaľ chcete vedieť, čo konkrétny produkt naozaj obsahuje. Avšak nikto z nás nemá vždy čas prečítať si všetko tak pozorne, a tak to skrátka hodíme do nákupného košíka v presvedčení, že je to pre nás zdravé. Myslíte si, „Predsa bolo na obale napísané, že tento produkt obsahuje čučoriedky, prečo by sme mali predpokladať, že tam nie sú?“ V takom prípade budete veľmi prekvapení – a nie v dobrom... 

Zdravé tyčinky

V dnešnej dobe mnohí z nás vedia, aké nezdravé sú klasické čokoládové tyčinky a snažíme sa im vyhnúť, ako sa len dá. Chceme len niečo výživné, čo by sme si zobrali so sebou namiesto obeda alebo zabalili deťom do školy na desiatu, a v najlepšom prípade, aby to aj dobre chutilo. A presne v tom je problém – ak si takúto cereálnu tyčinku neukuchtíte sami doma, nemôžete očakávať od najväčších medzinárodných firiem, že vám budú predávať zdravé a zároveň chutné tyčinky. Okrem toho, oni chcú, aby sme si navykli na ich produkty a stali sa na nich závislými, a preto do nich jednoducho aj naďalej budú pridávať cukor a tuk a podvedome nás nútiť, aby sme ich kupovali. Možno ste si mysleli, že jednoduchá tyčinka „med a orechy“ bude obsahovať práve med a orechy, no nie je to tak. Pre účel tohto článku sme kúpili niekoľko „zdravých“ tyčiniek, ktoré sa podľa všetkého najviac predávajú, a jednu z tých najobľúbenejších slovenských čokoládových tyčiniek, aby sme porovnali rozdiely v ich zložení a nutričných hodnotách. Tu sú naše výsledky:

Čokoládové / Ovocné / Orechy a med / Cereálne tyčinky

Najskôr sme chceli vidieť, kde sa asi nachádza takáto „zdravá“ tyčinka v porovnaní s našimi štandardnými Horalkami: Nemenovaná tyčinka obsahuje 3 druhy orechov – arašidy, kešu a mandle, a k tomu brusnice a hrozienka, ako je uvedené na obale. Zatiaľ znie všetko dobre. Žiadne mliečne výrobky, takže aspoň pre alergikov bude určite atraktívna. Keď sa však posunieme ďalej v sekcii zloženia, druhé miesto zaberá cukor, a to hneď v 2 formách, a potom v menšom množstve ešte v jednej. Napriek tomu, že táto konkrétna tyčinka obsahuje 5,5g proteínu a 2,6g vlákniny, čo je skvelé, na to, aby zostala chutná a držala pokope, absencia mliečnych výrobkov a ozajstného tuku musela byť nahradená niečím, dovolíme si povedať, ešte horším – cukrom. 16,5g cukru obsiahnutých v jednej tyčinke je rovnako veľa ako v našej národnej Horalke! Tak sme sa vybrali do veľmi známeho BIO obchodu, aby sme zistili, akým spôsobom pripravujú takéto tyčinky a udržujú ich zdravými. Výsledok – mali niekoľko tyčiniek z ovsených vločiek s čokoládovými kúskami, ktoré boli síce chutné, no obsahovali palmový olej na udržanie textúry a chuti. Potom sme našli tyčinku, ktorá obsahovala len kakaové bôby a datle, takže sa zdala absolútne skvelá, no obsah cukru dokonca prevýšil ten v orieškovej tyčinke s 23,5g na jedno balenie, a ani chuť nebola tak okúzľujúca, ako pri predošlých tyčinkách. Náš záver teda znie: Je stále lepšie kupovať tento typ orechových a ovseno-vločkových tyčiniek pre ich vysoký obsah rôznych živín, no nestoja za to kvôli obsahu cukru a palmového oleja – radšej si dajte čerstvé ovocie alebo orechy.

Proteínové tyčinky

Teraz, keď sme stratili všetku nádej voči akejkoľvek forme cereálnych tyčiniek, chceme otestovať „čistotu“ proteínových tyčiniek. Rapídne sa zvyšuje počet ľudí, ktorí v snahe vypracovať si štíhle a fit telo navštevujú ich lokálne fitko viac, ako je zdravé, a samozrejme, nezabudnú si so sebou zobrať proteínový shake alebo tyčinku. Tá druhá možnosť však nevyzerá byť tá najsprávnejšia. Tieto tyčinky obsahujú pomerne veľké množstvo proteínu, prirodzene, no aby boli atraktívnejšie pre zákazníkov, pridáva sa do nich cukor a soľ.  Množstvo jednoduchých cukrov na jednu tyčinku je 13g, plus 90mg sodíka5g nasýtených tukov! Svetlou stránkou môže byť obsah vlákniny – 5,3g, a samozrejme, 15g proteínu. Avšak, ak je vaším cieľom dostať do tela čo najviac proteínu s vidinou budovania svalov, môžete si radšej dať 100g kuracích pŕs za takmer rovnaké množstvo kalórií (asi 200 kcal), no neprijmete žiadny cukor, namiesto toho 30g proteínu, teda dvakrát toľko! Na druhej strane, vieme, že niekedy je naozaj ťažké dať si zdravý obed mimo domova, a tak potrebujete niečo rýchle a výživné, čo vás udrží pri živote, a pri najlepšom aj pomôže vybudovať svaly. Pre tento účel znova odporúčame nepražené nesolené čerstvé orechy pre ich obsah proteínu a možno nejaký ten pomaranč či jablko na energiu.

Sušené ovocie

Keďže odporúčame ovocie, mnohí z vás si asi povedia: „ OK, je zima, v obchodoch nie je čerstvé ovocie, dajme si sušené ovocie – je predsa rovnako zdravé a oveľa kompaktnejšie.“ Nie je to však úplne pravda. Sušené ovocie môže byť zdravé, no treba si dať pozor hlavne na tieto 2 záležitosti: 1)  Stále je to ovocie, a teda obsahuje veľmi veľa fruktózy, ktorá ak nie je hneď po konzumácii „vybehaná,“ sa okamžite uloží na tie najproblémovejšie miesta, 2) tým, že v sušenej forme je menšie a neobsahuje takmer žiadnu vodu, ste náchylnejší skonzumovať oveľa viac, ako pri čerstvom ovocí. Existuje mnoho druhov sušeného ovocia s rôznym obsahom konkrétnych typov ovocí, niektoré obsahujú orechy a semiačka, takže akékoľvek čísla by v tomto prípade boli nepresné. Preto sme sa rozhodli dať vám tipy na to, aký druh si vybrať, a či vôbec. Najdôležitejšie je – nejedzte sušené ovocie s pridaným cukrom – je to také s povlakom bieleho prášku na povrchu, ktoré niekedy nájdete aj pod názvom „kandizované ovocie.“ Takisto buďte obozretní pri slove „siričitany,“ ide o chemikálie pridávané do sušeného ovocia, aby nezhnedlo, ale zostalo pekne lesklé a malo jasnú farbu. Siričitany môžu spôsobiť žalúdočné kŕče a môžu byť veľmi nebezpečné pre alergikov, hlavne pre tých trpiacich astmou, pretože môžu výrazne zhoršiť alergickú reakciu, a tým spôsobiť závažné ťažkosti s dýchaním. Náš záver: Pokiaľ je to možné, vyberte si radšej čerstvé ovocie, a keď už kupujete sušené ovocie, dajte pozor, aby neobsahovalo siričitany a radšej si vyberte balenie aj s orechmi či semiačkami pre vysoký obsah proteínov.  

Slané pochutiny

Snáď už ste si vedomí toho, že chipsy a slané pražené arašidy nie sú zdravé, takže nebudeme vysvetľovať, prečo. Čomu sa ale chceme venovať, sú slané pochutiny v rôznych formách. Napríklad nachos – mnohí z nás majú pocit, že sú lepšie ako chipsy, pretože z nich necítite tú mastnotu. Pravdou však je, že prísady, z ktorých sú poväčšine nachos vyrobené, sú v skutočnosti oveľa horšie, ako celé vrecko chipsov.  Väčšinou sa jedná o kukuricu, nejaký druh rastlinného oleja, soľ, múku, glutaman sodný, nejaký mliečny výrobok alebo srvátkový proteín, cukor, množstvo práškových príchutí a farbív a pár chemikálií, ktoré priemerný človek nerozozná. Keď si prečítate len nutričnú informáciu, vôbec to nevyzerá tak zle – 150 kcal na 100g, pričom pri chipsoch by sme sa dostali až na 600 kcal, a preto môžete mať pocit, že jete úplne nezávadný snack. No majte sa na pozore! Toto je presne ten prípad, kedy je viac ako dôležité, aby ste čítali zloženie výrobku. Glutaman sodný si musíte všimnúť hneď a pokiaľ sa tam nachádza, nemá tento produkt čo robiť vo vašom nákupnom košíku. O tejto chemikálii sa narozprávalo veľa v posledných pár desiatkach rokov, no stále je používaný v mnohých „rýchlych“ produktoch a nemusíte si všimnúť, že ho kupujete spolu s vašimi nachoskami.

V prípade našich slovenských chrumiek pozostáva zloženie len zo 4 ingrediencií, a je to: kukuričná múka, pražené arašidy, stužený rastlinný tuk a soľ, no sú priam odpudzujúce. Obsah tvorí 47g uhľohydrátov, 31g tuku a 350 kcal – rovnaké množstvo, ako pri klasických solených chipsoch. O stuženom rastlinnom tuku sme sa na Slovensku napočúvali už tiež práve dosť. Každý vie, že je to ten najhorší typ, aký v potravinách u nás môžete nájsť, no stále kupujeme čokolády a slané pochutiny, ktoré ho obsahujú. Dokonca aj arašidy, ktoré na prvý pohľad vyzerajú nevinne, sú predpražené, pravdepodobne na rastlinnom oleji, a nie tom olivovom. Množstvo nasýtených tukov, ktoré do seba dostanete z tohto jednoduchého snacku je priam desivé!  Takže ak sa chcete dožiť aspoň svojej 70-ky, a to v dobrom stave a so zdravým srdcom, vyhnutie sa kukuričným chrumkám môže byť prvým krokom na vašej ceste k zdravému životnému štýlu.

by Katarína Vicová

Zdroje:
Bjarnadottir, A. (2015). Dried fruit: Good or bad? Retrieved from: http://authoritynutrition.com/dried-fruit-good-or-bad/
Brown, J. S. (2014). Dump your Doritos, Fritos, and Cheetos! There´s no excuse for eating junk food anymore. Retrieved from: http://www.huffingtonpost.com/jill-s-brown/dump-your-doritos-fritos-_b_4988891.html
Fat Secret (2015). Chicken breast. Retrieved from: https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/chicken-breast-ns-as-to-skin-eaten?portionid=50321&portionamount=100.000
Free Images (2015). Bar cereals, frosted shredded wheat, flings in a bowl, nacho pyramid, Barcelona market dried fruit.