< SPÄŤ

Pražené lieskovce

Pražené lieskovce

Chceli by ste snack, ktorý je zdravý, chutný, ľahko sa hodí do kabelky, a môžete s ním schudnúť? My ho máme – pražené lieskovce! Čítajte ďalej a dozviete sa o ich zdravotných kvalitách a akým spôsobom podporujú chudnutie.

Celá kopa zdravotných benefitov

Ako ste pravdepodobne čakali, tento článok bude o našom obdive voči praženým lieskovcom a dôvodoch, prečo. Lieskové oriešky sú skvelou desiatou či večerným pomocníkom pred napchaním sa chipsami, a to v každom ročnom období, no máme pocit, že v tomto prechode do zimy je ten pravý čas priniesť vám ich na taniere, teda do dlaní. Tak sa poďme pozrieť, prečo sú hodné našej pozornosti:
Lieskovce sú zo 60,5% tuk (!). Áno, je to dosť, no keďže väčšina z toho sú nenasýtené zdravé tuky, dokážu znižovať zlý LDL cholesterol a zároveň zvyšovať ten dobrý HDL cholesterol, čím predchádzajú srdcovocievnym ochoreniam. Navyše, približne za hrsť týchto orechov obsahuje takmer 50% odporúčanej dennej dávky (ODD) horčíka. Zaujímavé na tom je, že horčík reguluje, a keď je potrebné, znižuje, hladinu vápnika v tele, a tým predchádza nepravidelnému pulzu a vyčerpaniu srdcového svalu. Horčík je takisto prospešný pre svaly po cvičení a pomôže vám zrelaxovať sa a upokojiť si myseľ po ťažkom dni v práci.
Ohľadom vitamínov, lieskové oriešky sú doslova plné vitamínu E, ktorého je v jednej porcii až 86% ODD. Éčko je známe pre schopnosť spomaliť starnutie pleti, predchádza poškodeniu a rakovine kože z dôvodu dlhého vystavenia pleti UV žiareniu, ktorého sa mnohé ženy obávajú pri letnom opaľovaní sa na pláži pri palmách, či dokonca pri slnení v soláriu. Nakoniec, lieskovce sú bohaté na vitamíny B spektra, ktoré sú zodpovedné najmä za nervový systém, imunitu, redukciu stresu a depresie a regeneráciu DNA.

Schudnite a už nepriberte späť

Môže to znieť bizarne, že môžete schudnúť konzumáciou lieskovcov, hlavne po tom, čo sme vám povedali, koľko tuku obsahujú, no je to pravda. Jedným z dôvodov je, že väčšina týchto tukov v podstate vo všetkých orechoch sú nenasýtené mastné kyseliny (75% mono-nenasýtených tukov v lieskovcoch), ktoré pomáhajú nášmu telu obnovovať bunky a zabraňujú usadzovaniu tukov v tepnách. Ďalšia vec je, že niekoľko štúdií zistilo, že napriek vysokému obsahu kalórií (viac ako 600 na 100g), keď sú lieskovce konzumované pravidelne, náš mozog začne reagovať inak a jednoducho začne byť spokojný s chuťou orieškov a uprednostní ich pred čokoládovými tyčinkami a inými nezdravými pochúťkami. Ich obsah tuku a proteínu nám tiež pomáha nevyhladovieť po dlhú dobu. V roku 2013, výskumníci posúdili 31 experimentov, v ktorých boli orechy pridané do jedálničkov a zistili, že ľudia, ktorí pridali orechy navrch ich dennej spotreby kalórií alebo ich zakomponovali v rámci svojho obvyklého menu, v priemere schudli približne o 0,6 kg viac ako kontrolné skupiny. Zaujímavý fakt, ktorý nebol objasnený, je, že niektorí z tých, ktorí sa zúčastnili experimentu, schudli napriek tomu, že prijímali viac kalórií, ako by mali. My veríme, že dôvodom pre tento fenomén je obsah nenasýtených mastných kyselín, ako pri extra panenskom olivovom oleji. Pre istotu však neprekračujte stanovenú dennú odporúčanú dávku 20 lieskovcov.

Prečo pražené?

Jedným zo zrejmých dôvodov musí byť to, že pripravené takýmto spôsobom sú absolútne lahodné. Ide o to, že je časovo-náročné upražiť si ich doma a príliš nezdravé kupovať ich v obchode, a preto vás pozývame dať si za hrsť pražených lieskovcov v Mondieu. Samozrejme však máme aj zdravotné dôvody, prečo ponúkame tento konkrétny snack, a je ich hneď niekoľko: Nespracované orechy môžu obsahovať baktérie, a nie hocijaké, ale hneď veľmi nepríjemné a niekedy aj nebezpečné baktérie salmonely. V Kalifornii je teraz zakázané predávať čerstvé nespracované orechy po niekoľkých hrozných prípadoch prepuknutia nákazy salmonelou. Keď sa orechy opražia, prirodzene sa tak zničia baktérie a ďalšie obavy by boli neopodstatnené. Keďže my ich pražíme horúcim vzduchom, olej vo vnútri sa dostane na povrch a zníži ich kalorickú hodnotu. Aj keď toto číslo je zanedbateľné, stále je hodné to spomenúť. Aj keby ste si ich pražili doma na panvici a s olejom, nemusíte sa báť zvýšeného prísunu kalórií, pretože lieskovce sú tak nasýtené vlastným zdravým tukom, že nie sú schopné absorbovať takmer žiadny ďalší. Na rozdiel od Turecka, na Slovensku je veľmi ťažké nájsť nasucho pražené orechy v klasických obchodoch. Poväčšine môžete kúpiť na oleji pražené a solené arašidy, niekedy kešu alebo pistácie. Preto, ak máte chuť na zdravý a chutný snack, no bez pridaného oleja a soli, príďte si po vrecko pražených lieskovcov do Mondieu J

by Katarína Vicová

Zdroje:
Health Diaries (2011). 8 health benefits of hazelnuts. Retrieved from: http://www.healthdiaries.com/eatthis/8-health-benefits-of-hazelnuts.html
Mercola (2013). More evidence adding nuts is a healthy choice. Retrieved from: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/05/11/eating-nuts.aspx
Moss, M. (2013). Are nuts a weight-loss aid? Retrieved from: http://www.nytimes.com/2013/12/18/dining/are-nuts-a-weight-loss-aid.html?_r=0
Nutrition Australia (n.d.). Nuts and health. Retrieved from: http://www.nutritionaustralia.org/national/frequently-asked-questions/general-nutrition/nuts-and-health
Perkins, S. (n.d.). Health benefits of nuts: Raw vs. roasted. Retrieved from: http://healthyeating.sfgate.com/health-benefits-nuts-raw-vs-roasted-3920.html