< SPÄŤ

Obávaná kukurica ako zdravý snack

Obávaná kukurica ako zdravý snack

Okolo kukurice sa už dlhé roky tiahne vlna kontroverzie. Ženy sa od nej držia na míle ďaleko kvôli jej údajnému vysokému obsahu kalórií, niektorí veria, že je to iba výkrmná technika pre prasiatka, a preto z nej určite priberú, a potom tu je celá GMO polemika o potenciálnych negatívnych účinkoch geneticky modifikovaných organizmov na zdravie človeka. Na každom z týchto tvrdení je kúsok pravdy a my vám teraz objasníme, čo je za populárnymi mýtmi, a prečo nie je vždy najlepší nápad veriť všetkému, čo počujete.

Kukurica prináša zdravie do štíhleho tela

Polovica hrnčeka alebo približne 100g kukurice obsahuje len 63 kcal, z čoho 14g sú uhľohydráty. Ste prekvapení? Je to tým, že väčšina ľudí si takéto informácie nikdy nevyhľadá na internete a jednoducho usúdi, že kukurica je nezdravá a vysoko-kalorická, a keďže obsahuje veľa škrobu, automaticky musí byť plná zlých uhľohydrátov, ktorým by sme sa mali vyhnúť. Keď ju však porovnáte s rovnakým množstvom ovsených vločiek, teda 150 kcal a 27g uhľohydrátov, zistíte, že kukurica je pre vás vlastne dvakrát tak dobrá, pokiaľ chcete schudnúť. Môžete ju použiť do šalátov na raňajky namiesto klasickej ovsenej kaše alebo si ju dať kedykoľvek do bagety ako zdravý snack.
Kukurica je takmer bez tuku, obsahuje menej ako 1g na porciu, čo je skvelé pre chronických diétovačov. Takisto je výborným zdrojom vitamínov B spektra, najmä B6, ktorý už v jednej porcii dodáva telu úžasných 31% dennej odporúčanej dávky. B6 je veľmi dôležitým vitamínom, no bohužiaľ sa o ňom veľa nepíše. Je nevyhnutný pre vývoj mozgu, napomáha imunitnému systému a vďaka uvoľňovaniu serotonínu a norepinefrínu redukuje výkyvy nálady – pomáha vám lepšie sa sústrediť a plnohodnotne využiť spánok v stresovom období.  To isté zabezpečuje aj veľké množstvo horčíka, ktorého je v porcii kukurice až 32% ODD. Kukurica je tiež bohatá na železo a zinok a správa sa ako prírodný antioxidant. Vedci vykonávajúci štúdiu z roku 2002 publikovanú v časopise „Agricultural and Food Chemistry“ zistili jednu veľmi zaujímavú vlastnosť kukurice, a to, že pri jej príprave, keď je varená 25 min pri teplote 115°C, sa jej hladina prírodných antioxidantov zvýši o neuveriteľných 44%! To už je množstvo antioxidantov, ktoré treba využiť.

Ako je to s GMO kukuricou?

Dúfame, že sme vás presvedčili, že s konzumáciou kukurice je naozaj všetko v poriadku, či už ste modelka, športovec, či kancelársky pracant. Jediný problém môže nastať v prípade, keď je geneticky modifikovaná. Verejný odpor voči kukurici v podstate začal niekde po roku 2000, hlavne po odvysielaní dokumentárneho filmu „Food, Inc.“ Tento dokument opisuje, ako vláda USA dôrazne kontroluje absolútne každý aspekt dennej spotreby potravín Američanov. Tento film z veľkej časti detailne zobrazuje obrovskú produkciu kukurice, ktorá je ďalej dodávaná do všetkých väčších tovární, kde sa spracovávajú konzervované potraviny a sladkosti, ale už aj farmárom, ktorí kŕmia kukuricou svoj dobytok, pretože je lacná. Jedným veľkým problémom je, že kravy nie sú prispôsobené na trávenie kukurice, a tá im spôsobuje zdravotné problémy, a druhým je dobre známa genetická modifikácia.
GMO kukurica je používaná hlavne v USA a mnohé štúdie dokázali, že môže viesť k rakovine. V roku 2012, časopis “Food and chemical toxicology” zverejnil tvrdenie, že existuje dôkaz súvislosti GMO kukurice a vzniku nádorov, avšak táto štúdia bola vykonaná na potkanoch, a preto nemôže slúžiť ako 100% dôkazový materiál vo vzťahu k človeku. Reálna súvislosť nemôže byť dokázaná, pretože prirodzene, z morálnych dôvodov nebudeme vykonávať takéto experimenty na ľuďoch. Vedci študujúci obezitu však našli koreláciu medzi genetickou modifikáciou a chronickými ochoreniami na základe nadmernej konzumácie vysoko-fruktózového kukuričného sirupu (HFCS), ktorý je extrahovaný práve z tejto geneticky modifikovanej kukurice a nachádza sa snáď v každej druhej potravine predávanje v USA. Najväčším problémom v štátoch ohľadom GMO kukurice je však fakt, že stále neexistuje zákon, ktorý by určoval výrobcom povinnosť označovať na etiketách výrobkov, že pri ich spracovaní boli použité geneticky modifikované organizmy.  Tento stav trvá aj napriek tomu, že HFCS bol spojený s nárastom obezity a chorobami vyplývajúcimi z nej, ako kardiovaskulárne choroby, vysoký krvný tlak, či diabetes typu 2.

My Slováci si môžeme vychutnávať kukuricu plnými sústami

Keďže na Slovensku stále existujú niektoré dobre navrhnuté zákony ohľadom bezpečnosti potravín, môžeme si byť celkom istí, že čo zjeme, nás nezabije. V prípade GMO kukurice na Slovensku nie je úplne ideálna situácia, keďže exituje niekoľko výskumníkov, ktorí vyvíjajú geneticky modifikovanú kukuricu. Avšak, zákon vraví, že pokiaľ geneticky modifikované organizmy v konkrétnom produkte reprezentujú viac ako 0,9% jeho hmotnosti, musí byť táto skutočnosť uvedená na etikete výrobku. Preto, ak ich pozorne čítate, nemusíte mať obavy, a ak chcete schudnúť alebo ste len nepoznali benefity kukurice, pridajte pokojne ju do svojich jedálničkov a užívajte si jej sladkú chuť, koľko vám hrdlo ráči. Je predsa zdravá a zároveň chutná.

by Katarína Vicová

Zdroje:

Calorie King (2015). Quaker old fashioned oats, dry. Retrieved from: http://www.calorieking.com/foods/calories-in-breakfast-cereals-to-be-cooked-old-fashioned-oats-dry_f-ZmlkPTEwOTk4MA.html
CBS News (2014). Study on genetically modified corn, herbicide and tumors reignites controversy. Retrieved from: http://www.cbsnews.com/news/study-on-genetically-modified-corn-herbicide-and-tumors-reignites-controversy/
Harvest Topworth International (2015). [picture]. Retrieved from: http://www.harvest-pakistan.com/wp/portfolio-view/corn/#!prettyPhoto
Slovensko bez GMO (2013). Ako sa vyhnúť GMO. Retrieved from: http://www.vsetkoogmo.sk/index.php/slovensko-bez-gmo/ako-sa-vyhnut-gmo
Wolf, N. (2015). Is corn bad for a diet? Retrieved from: http://www.livestrong.com/article/407775-is-corn-bad-for-a-diet/