Už ste o ňom počuli? Pretože táto úžasná alternatíva čokolády a zároveň prírodný liek vás nenechá chladnými!

Čo to vlastne je?

Karob je v podstate ovocie, ktoré rastie na stromoch v oblasti stredozemia a vyzerá veľmi podobne ako zelené fazuľky alebo lusky sladkého hrášku. Sú výrazne zelené, no keď dozrejú, získajú tmavohnedú farbu. Je celkom zaujímavé, že nekonzumujeme semiačka ako pri hrášku a fazuľkách, no naopak, necháme lusky vyschnúť, môžeme ich opražiť a rozomelieme ich na prášok. Táto „karobová múka“ svojou chuťou a štruktúrou pripomína kakao či instantný čokoládový nápoj a bola prvýkrát použitá v Egypte namiesto cukru. V čom je teda karob taký skvelý?

Plný živín
Jedna polievková lyžica karobovej múky (približne 15g), čo je považované za jednu porciu, obsahuje 26,5% dennej odporúčanej dávky vlákniny, o ktorej konkrétne bolo zistené, že znižuje zlý –  LDL cholesterol a zvyšuje ten dobrý – HDL. Karobová vláknina v malých množstvách pomáha zlepšovať správnu peristaltiku čriev vďaka nerozpustnosti, čím na seba viaže toxíny a odvádza ich preč z tela. Vo vyšších dávkach je však často karob predpisovaný ako prírodná liečba hnačky. Ohľadom vitamínov – karob v akejkoľvek forme je skvelým zdrojom vitamínov B, vápnika a draslíka, ktoré spolu chránia vaše srdce a posilňujú imunitný systém.

Najrôznejšie použitia

V prvom rade, keďže karob obsahuje veľké množstvá antioxidantov, konkrétne fenolové častice, ktoré sú schopné „uzdraviť“ bunky poškodené voľnými radikálmi, často nazývané cytotoxickou aktivitou, jeho najdôležitejšou možnosťou použitia je samozrejme prevencia chorôb, najmä rakoviny. Okrem polyfenolov karob disponuje aj inými skvelými vlastnosťami, pôsobí antialergicky, antibakteriálne, protivírusovo a analgeticky. Práve preto často využívaný ako prírodné liečivo pri chrípkach a prechladnutiach tým, že sa jednoducho zmieša s mliekom a vytvorí sa tak chutný a účinný čokoládový nápoj. V tejto forme ho môžeme podávať aj batoľatám, keď im rastú zúbky a nemôžu kvôli tomu spať. Čo je ešte viac upokojujúce je fakt, že zatiaľ vo všetkých štúdiách bolo dokázané, že karob nespôsobuje alergie ani intolerancie, takže ho pokojne môžete dať svojim deťom a nemusíte sa báť nežiaducich účinkov. Ak ste vy alergický na kakao, karob je perfektnou alternatívou, ktorá nielen osladí vaše pokrmy a dodá im úžasnú čokoládovú chuť, no zároveň vás chráni pred chrípkou či vyvinutím alergie. Tak už neváhajte a zabehnite si do svojho obchodu so zdravou výživou pre tento zázračný karobový prášok!

by Katarína Vicová

Zdroje:

Medical Health Guide (2011). Carob herbal medicine. Retrieved from: http://www.medicalhealthguide.com/herb/carob.htm
Organic Facts (2016). Health benefits of carob. Retrieved from: https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-carob.html
Street Organics (n.d.). [picture]. Carob pods – and what to do with them. Retrieved from: http://streetorganics.com/carob-pods-and-what-to-do-with-them/