Každý deň sa na mojej facebookovej nástenke objaví nejaký ten zdravý recept a väčšinou obsahuje jednu z týchto „super zdravých“ prísad: kokosový olej, quinou, kakao, pohánkovú múku, ovsené mlieko, a samozrejme datle. Najmä recepty na zákusky a všelijaké dezerty všetky začínajú datlami, aby boli zdravo sladké, a aby cesto držalo pokope. Ak kupujete veľa zdravých výrobkov, asi ste si už všimli, ako často sa datle objavujú v ingredienciách. Vieme, že je to sčasti preto, že sú ovocím, a tak jedlu dodávajú sladkú chuť bez použitia cukru, a takisto ich môžeme použiť namiesto vajec a masla, no to nie je jediný dôvod. Datle disponujú úžasnými zdravotnými kvalitami, o ktorých by ste mali vedieť. Nie sú dobré len na nahradenie obávaných surovín, je toho na nich dobrého oveľa viac…

Mocné minerály pre silné telo

Datle obsahujú veľké množstvá vápnika, železa, fosforu, sodíka, draslíka, horčíka a zinku, dôležité minerály pre fungovanie organizmu. Hlavne vápnik, horčík a selén hrajú dôležitú úlohu v predchádzaní osteoporózy a udržujú vaše kosti silné. Pacientom trpiacim začínajúcim slabnutím kostí môže každodenný príjem datlí značne pomôcť, vo vysokých dávkach môže aj úplne zastaviť vývoj osteoporózy. Ďalším z týchto minerálov je železo, ktoré je dôležité hlavne pre ženy, keď trpia anémiou, ktorá im sťažuje život extrémnou únavou a slabosťou, alebo keď sú tehotné a potrebujú dvakrát toľko živín, aj pre svoje nenarodené dieťa. Draslík a potraviny, ktoré ho obsahujú sú známe pre schopnosť zastaviť hnačku, no jednou z najdôležitejších funkcií draslíka je vytváranie svalov. Takže pokiaľ ste športovec a chcete sa vyhnúť umelým doplnkom stravy, dajte si radšej pár datlí.

Zdravé srdce

Keďže srdcové ochorenia sú jednou z najčastejších príčin smrti na celom svete, vždy venujeme náležitú pozornosť potravinám, ktoré majú schopnosť im predchádzať. Samozrejme, datle sú jednými z nich. Len jedna datla obsahuje 1,6g vlákniny, čo predstavuje 6% ODD. V roku 2008, časopis “Critical Reviews in Food Science and Nutrition” informoval o datliach a ich obsahu nerozpustnej vlákniny, ktorá tým, že na seba viaže toxíny a tuky a následne ich vylučuje z tela, predchádza kôrnateniu tepien a iným srdcovým chorobám. V štúdii z roku 2009 v časopise “Journal of Agricultural and Food Chemistry,” výskumníci podali správu, že na základe ich zistení, každodenný príjem datlí znižuje hladinu trygliceridov v priemere o 12%, čím predchádza rovnakému vývoju srdcových chorôb, mŕtvici a infarktu.

Pomoc pri chudnutí

Už sme spomenuli vlákninu a jej pozitíve účinky pre srdce a prevenciu najviac rozšírených chorôb, no v skutočnosti pomáha s omnoho viacerými problémami. Najmä nerozpustná vláknina na seba viaže všetky toxíny a nasýtené tuky a vylučuje ich z tela, takže nemajú žiadnu šancu sa vstrebať do organizmu. Takýmto spôsobom sa telo detoxikuje (nezabudnite piť veľa vody pri takom množstve vlákniny), a keďže sa tuky nedostali do tela, prirodzene musíte chudnúť. Štúdia z roku 2011 v časopise “Nutrition Journal” tiež udáva, že po testovaní datlí ich zaradili medzi nízko-glykemické potraviny. Ich obsahom prirodzených cukrov vďaka tomu, že sú považované za ovocie, sú skvelé pre diabetikov a tých, ktorí chcú schudnúť, pretože nijako veľmi nezvyšujú hladinu cukru v krvi, a tým vás zasýtia a nevytvoria chuť na ďalšie sladké. Navyše, 100g datlí obsahuje približne 300 kcal, čo nie je príliš veľa, hlavne keď zoberieme do úvahy, že pravdepodobne na jedno posedenie nezjete takéto množstvo.

Najlepší priateľ alergikov

Čo nie je o datliach všeobecne známe je ich schopnosť pomáhať alergikom. Keď je niekto alergický po dlhú dobu, a hlavne keď úplne nevylúči alergizujúce potraviny zo stravy, väčšinou po rokoch skončí s oveľa horšou alergiou na konkrétnu potravinu, plus sa časom stane náchylnejším aj na iné potravinové alergie. Datle sú pre týchto ľudí absolútnym zázrakom, lebo obsahujú organickú síru, schopnú značným spôsobom znížiť alergické reakcie na potraviny, ale aj pele. Takže, ak sa nemôžete zbaviť alergií, práveže sa zhoršujú a pribúdajú, pridajte niekoľko datlí denne do svojho jedálnička. Dokonca ich môžete skúsiť jesť s potravinou, na ktorú ste iba mierne alergickí a uvidíte, ako sa vaše reakcie zmiernia a snáď aj postupne vymiznú…

Prehnali ste to s alkoholom?

Keď idete von na pohár vínka, no skončíte na party celú noc a namiesto pohára vína vypijete celú fľašu, môže sa stať, že to na druhý deň nepekne oľutujete. Mnohí odporúčajú vypiť pohár vody so sódou bikarbónou predtým, ako idete spať, alebo jednoducho šálku silnej kávy hneď po prebudení, no tieto babské recepty vám pravdepodobne len oddialia opicu. Napriek tomu, že sóda bikarbóna môže trochu pomôcť, takisto značne spomalí trávenie, a tak sa všetok ten alkohol uloží do tukových zásob. Keď chcete naozaj predísť opici, namočte pár datlí do vody a nechajte ich cez noc nasiaknuť. Ráno ich rozdrvte a pridajte napríklad do klasickej ovsenej kaše, a do hodiny by ste sa mali cítiť fit. Keďže neexistujú žiadne vedecké dôkazy, že to naozaj funguje, nemôžeme to tvrdiť na 100%, avšak veríme, že to stojí za vyskúšanie.

by Katarína Vicová

Zdroje:
Joy, T. (2013). What are the health benefits of eating dates? Retrieved from: http://www.livestrong.com/article/507760-what-are-the-benefits-of-eating-dates/

Organic Facts (2015). Health benefits of dates. Retrieved from: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-dates.html
The other big O (2013). [picture]. Make it a date. Retrieved from: http://theotherbigo.ca/2013/12/22/date-and-carrot-muffin-recipe/