Aj keď je leto už definitívne preč, naša vegánska zmrzlina vás neopustí. Aj v treskúcej zime vás zahreje svojím ľadovým dotykom a lahodnými príchuťami. Neváhajte a aj naďalej si vychutnávajte príliv bohatej čokolády či osviežujúcich malín.

Ako sa to všetko začalo

Zmrzlina „Veganista,“ ktorú si už pár mesiacov vychutnávate u nás v Mondieu je úplne prvá vegánska zmrzlina na Slovensku. Je distribuovaná z Viedne od dvoch sestier – podnikateliek, ktoré sa po 20 rokoch vegánstva rozhodli vytvoriť jedinú vec, ktorá im v tomto životnom štýle chýbala – naozajstnú krémovú zmrzlinu, ktorú ako deti milovali. Tak začali pátrať, cestovali, pýtali sa a experimentovali, aby nakoniec po 2 rokoch prišli s receptom na tú najlepšiu a najchutnejšiu zmrzlinu, akú dokázali vyrobiť. Keď bola Susanna, jedna zo sestier – podnikateliek a zároveň šéfkuchárka – zmrzlinárka, spokojná so svojím finálnym produktom, zavolala niekoľkých vegánov aj nevegánov, aby ju vyskúšali. Chcela si však byť istá, že im naozaj chutí, a preto im zaviazala oči a čakala na reakcie. Užasla, keď jeden z nevegánov nechcel uveriť, že táto zmrzlina neobsahuje mlieko ani smotanu. Od tohto momentu zažila ich zmrzlina obrovskú popularitu, ktorá stále stúpa, a nie je sa čomu čudovať…

Zdravá a lahodná

Jeden zo základných princípov vegánstva okrem zdravotného hľadiska je dôležitosť dôveryhodnosti zdroja potravín, ktoré sa využívajú pri procese výroby. Tieto musia pochádzať z prostredia, ktoré nepoužíva umelé ingrediencie či chemikálie, je prírodné, remeselnícke, a nezneužíva zvieratá. Preto väčšina potravín použitých na výrobu tejto zmrzliny je absolútne čerstvá a do veľkej miery aj BIO. Aby zabránili skríženej kontaminácii, keďže počet alergikov a intolerantných na potraviny stúpa, Susanna a Cecilia preverujú a uisťujú sa, že ingrediencie, ktoré kupujú sa nedostali do žiadneho kontaktu s mliekom a mliečnymi výrobkami. Navyše, všetky príchute vyrába priamo Susanna a jej pomocní kuchári, aby zabezpečili čo najvyššiu možnú kvalitu.
Príchute vegánskej zmrzliny obsahujú sójové, ovsené, alebo ryžové mlieko, prípadne žiadne, pokiaľ ide o sorbety. Napríklad sójové mlieko môžete nájsť v brownie, čokoládovej a cookie príchuti, ovsené mlieko v kokosovej príchuti a ryžové vo vanilkovej zmrzline. Susanna a Cecilia už vytvorili viac ako 100 rôznych príchutí a prichádzajú s novými vianočnými ako „kandizované orechy“ či „pražený kokos.“ Keďže ich chceme čerstvé každý deň, typy príchutí sa menia. Avšak, tie najpopulárnejšie ako čokoláda, vanilka a malina u nás nájdete vždy.

NÁŠ TIP: Vegánska zmrzlina s makrónkami rovnakej príchute (na odporúčanie turistov)
*Bežte si po svoj kopček zmrzliny, kým vám na ňu nenasneží! :)

veganista pod clanok

by Katarína Vicová

Zdroje:
Veganista (2015). Ehrliches eis. Retrieved from: http://www.veganista.at/index.aspx?Page=40