V poslednom čase sa na regáloch potravín objavuje čoraz viac nápisov na etiketách typu „bez palmového tuku / oleja“ okrem tých zvyčajných „bez GMO,“ „vegánsky produkt,“ či „neobsahuje sóju.“ Internet je zahltený článkami apelujúcimi na výrobcov a distribútorov spracovávajúcich potraviny, aby prestali používať palmový olej a zachránili tak dažďové pralesy a ich zvieracích obyvateľov. Ja konkrétne som nejako automaticky prestala kupovať produkty obsahujúce palmový tuk na radu niekoľkých priateľov, ktorí tvrdili, aký je nezdravý, no nemohla som sa ubrániť myšlienke, „čo ak je to len ďalšia fáma vytvorená na to, aby ľudia na internete mali o čom debatovať? Je palmový olej naozaj tak zlý?“ Tak som hľadala odpovede a zistila som nasledovné:
Po prvé – palmový tuk je naozaj veľmi nezdravý
Celá problematika palmového oleja začala kvôli jeho vysokému obsahu nasýteného tuku. Je to takmer 50%, čo v porovnaní s extra panenským olivovým olejom s jeho 14%, je absolútne znepokojujúce. „Center for Science in the Public Interest“ udáva, že palmový olej je pre človeka druhý najhorší, hneď po tom sójovom. Holandská štatistika z roku 2003, pri ktorej výskumníci porovnávali výsledky 35 štúdií analyzujúcich následky palmového oleja na zdravie človeka, zistila, že palmový olej značne zvyšuje celkový cholesterol a znižuje ten dobrý – HDL. Keď zjete chipsy obsahujúce palmový olej, prijmete o 75% viac nasýteného tuku, ako napríklad v prípade použitia repkového či slnečnicového oleja. Ak takéto chipsy budete jesť raz týždenne, pripravte sa na mŕtvicu oveľa skôr, ako by sa patrilo.
Ďalší problém vyvstáva kvôli masívnemu spracovávaniu palmového oleja a jeho obsahu v značnom množstve produktov používaných každodenne. Linda Page, prírodná lekárka, vysvetľuje, ako po spracovaní takýto olej stráca dôležité živiny ako vitamíny A a E, ktoré by inak mohli pôsobiť ako antioxidanty, a oveľa ťažšie sa trávi, čo môže v konečnom dôsledku viesť k nárastu váhy, keďže nasýtené tuky majú viac času vstrebať sa do organizmu. Nigérijskí výskumníci odhalili veľmi nepríjemný potenciálny risk spracovaného palmového oleja už v roku 1999, keď oznámili, že palmový olej v oxidovanej forme môže spôsobovať toxicitu mnohých orgánov, a tak pomaly oslabovať schopnosť imunitného systému bojovať s chorobami. Aby sme to objasnili, väčšina tovární vyrábajúcich spracované potraviny používa oxidáciu pre jednoduchšie využitie palmového oleja a lacnejšiu produkciu, a tým spôsobujú znepokojenie spotrebiteľov.
Ničíme si životné prostredie
Počas obdobia medzi rokmi 1985 a 2001 bolo zoťatých 56% lesov na Kalimantane. Ide o časť ostrovu Borneo paradoxne známeho pre odlesňovanie a jeho následný negatívny vplyv na faunu ostrova, najmä orangutany a slony. Týmto druhom je postupne odoberané právo na život v prirodzenom prostredí, a či už s tým súhlasíte alebo nie, my sme toho dôsledkom, keďže sú to ľudia, ktorí stínajú stromy pre produkciu palmového oleja na 600000 hektároch v roku 1985 až po 6 miliónov hektárov v roku 2007. Indonézska vláda dokonca potvrdila svoj cieľ pre rok 2020, a to produkciu 40 miliónov ton palmového oleja (!). Problém je v tom, že je tak lacný a tak jednoducho sa zaobstaráva, že od týchto firiem skrátka nemôžeme očakávať zníženie produkcie z morálnych dôvodov. Ak sa však pozrieme na túto problematiku z pohľadu životného prostredia, nie sú to len zvieratá, ktoré trpia, takéto zaobchádzanie s prírodnými zdrojmi môže spôsobiť úplné zničenie akejkoľvek formy života na ostrove Borneo. Stínaním takého obrovského množstva stromov sa lesy otvárajú, vysychajú, a sú náchylnejšie na požiare. Ak v tom budeme pokračovať, je celkom možné, že ostrovy Sumatra a Borneo čoskoro zaniknú, takisto ako mnohé druhy zvierat, ktoré už teraz čelia hrozbe vyhynutia. A prečo vlastne? Kvôli nenásytnosti medzinárodných firiem, spotrebiteľom, ktorí chcú stále viac a lacnejšie, alebo len preto, že môžeme?
Zachráňte planétu, svoje zdravie a vyhnite sa palmovému tuku nadobro
Snáď teraz rozmýšľate nad tým, ako už nikdy nekúpite potravinu obsahujúcu palmový tuk, a to je ten správny prístup. Avšak, nemusí to byť až také ľahké, ako sa vám zdá. Palmový olej sa nachádza v čokoládových tyčinkách alebo spomínaných chipsoch, no nájdete ho aj v produktoch, v ktorých by ste ho naozaj nečakali, ako v zubnej paste či make-upe. Veľké medzinárodné firmy (nebudeme ich menovať, všetci predsa vieme, o kom je reč) všetky používajú palmový olej, pretože je lacný a dá sa variabilne použiť, no žiadna z nich nechce, aby sme o tom vedeli. Keďže existuje viac ako 170 rôznych názvov, ktorými môžete označiť, že sa vo vašom produkte nachádza palmový olej, môže byť ťažké zistiť jeho prítomnosť. Avšak, ten najbežnejší názov je „rastlinný olej,“ a ak konkrétne oleje nie sú bližšie špecifikované, pravdepodobne za tým niečo bude. Dajte si pozor, aby ste kupovali produkty, ktoré neobsahujú viac ako 40% nasýtenýh tukov, lebo v takom prípade pravdepodobne obsahujú aj palmový olej. Na druhej strane, aj keby ho neobsahovali, chceli by ste konzumovať produkt so 40% nasýtených tukov? Asi nie. A na záver ešte jedna rada – nekupujte nič, čo má v ingredienciách „palmové čokoľvek.“ Týmto rozhodnutím ochránite vaše zdravie, ale aj zdravie našej planéty.
by Katarína Vicová
Zdroje:
Amerman, D. (2015). What are the dangers of palm oil? Retrieved from: http://www.livestrong.com/article/198975-what-are-the-dangers-of-palm-oil/
Don´t Waste Life (2015). [picture]. Hanging with the orangutans in Borneo. Retrieved from: http://www.dontwastelife.com/2011/travel/hanging-with-the-orangutans-in-borneo/
McCluskey, S. (2014). 6 ways to avoid palm oil (and why you should). Retrieved from: http://life.gaiam.com/article/6-ways-avoid-palm-oil-and-why-you-should
Wayne State University (2015). [picture]. News and announcements. Retrieved from: http://research.wayne.edu/news.php?id=17266
WWF (2015). Threats to Borneo forests. Retrieved from: http://wwf.panda.org/what_we_do/where_we_work/borneo_forests/borneo_deforestation/