Túto tému obklopujú 2 extrémne názory – buď ste si už naštudovali všetko o pH potravín a snažíte sa tieto vedomosti zapracovať do svojho jedálnička alebo ste jednoducho zo zásady proti, pretože táto teória popiera mnohé zažité princípy a jej akceptovanie by znamenalo pripustenie faktu, že všetko, čo sme doteraz vedeli o výžive bola len kopa výmyslov či príbehov starých mám, ktoré sa stali bežnou praxou bez akýchkoľvek relevantných podkladov. Keďže sa prirodzene bojíme počuť, že sme niečo robili absolútne zle po celý náš život, (čo mohlo mať negatívne následky na naše zdravie v podstate našou vlastnou vinou), je pochopiteľné, že mnohí budú skeptickí. Avšak, po vedeckom skúmaní zistíte, že netreba nič viac ako zdravý rozum, aby ste videli logiku v tejto teórii a následky jej dlhodobej ignorancie.

Čo je pH?

“pH”  je skratka pre “potential hydrogen” a meria sa ním, koľko iónov vodíka sa nachádza v konkrétnom roztoku. Jeho rozmedzie je medzi 0 – kyselinotvorné po 14 – zásadité s číslom 7 predstavujúcim neutrálne prostredie.  Táto stupnica môže byť použitá na meranie v podstate čohokoľvek, no nás zaujímajú telesné tekutiny. Krv, ako jedna z najdôležitejších tekutín v našom tele, má pH 7,35-7,4 a neustále udržiava túto úroveň, pretože v opačnom prípade by ste upadli do kómy a zomreli na acidózu alebo alaklózu. Pľúca a obličky sú dva orgány zodpovedné za udržanie správneho pH v našom tele. Keď vyjdete hore po schodoch alebo bežíte na autobus, začnete dýchať rýchlejšie a hlbšie, aby ste do tela dostali viac kyslíka (ktorý alkalizuje organizmus), a zároveň vypudili prebytočný oxid uhličitý (ktorý zakysľuje organizmus). Obličky fungujú podobne tým, že filtrujú krv a eliminujú toxíny a prebytočnú kyselinu a odvádzajú ich močom z tela, čím udržujú krvný tlak a pH krvi stabilné.

Rovnováha kyselín a zásad

Ako sme už spomenuli, udržanie pH krvi v tomto rozmedzí je životne dôležité, a preto by ste mali poznať spôsoby, ako svoje telo stabilizovať. Sú to tie najzákladnejšie rady, ktoré počúvate už odmalička – pobyt na čerstvom vzduchu, vystavenie slnku pre vitamín D,  dostatok / no nie prebytok spánku, fyzická aktivita / nemyslíme trénovanie ako Olympionici, zdravé jedlo, vyhýbanie sa stresu – avšak, väčšina z nás po čase jednoducho začala ignorovať tieto rady a napriek tomu, že vieme, že sú správne, tak nejako ich odsúvame na vedľajšiu koľaj a ospravedlňujeme naše konanie nedostatkom času na to, aby sme správne jedli, spali 8 hodín denne alebo si zašli na prechádzku na čerstvý vzduch.  Výsledok? Choroby. Je dosť možné, že neveríte tomu, že cítiť sa dobre môže byť tak jednoduché ako tvrdíme, a preto vám vysvetlíme vedu, ktorá za tým stojí: Všetky tieto spomenuté potreby, v nedostatku či prebytku, vytvárajú kyslé prostredie, o ktoré sa treba postarať. Naše telo je perfektne navrhnuté tak, aby nás „udržiavalo nažive,“ a tak sa nemusíme obávať, že zomrieme, lebo sme spali len 2 hodiny, alebo kvôli jednej šálke kávy. Avšak, táto nevinne vyzerajúca šálka kávy je počiatočným bodom boja, ktorý naše telo musí podstúpiť každý jeden deň.
Pozrime sa na pH niekoľkých dôležitých prvkov: Kyselina sírová má pH 0, a taký vápnik s pH 14 stojí na opačnej strane tejto škály. Ohľadom jedla je celkom ťažké určiť, ku ktorému koncu sa väčšina z neho prikláňa. Ukážeme si to na nasledujúcom príklade: Predstavte si obyčajný pracovný deň: vstanete po 5-hodinovom spánku, unavení (kyselinotvorný stav), dáte si šálku kávy (kyselinotvorný stav), idete do práce vystresovaní z prezentácie (kyselinotvorný stav), samozrejme pracujete v klimatizovanej kancelárii s umelým svetlom (ešte trochu kyselinotvorného prostredia), a potom sa konečne dostanete domov a dáte si niečo veľmi sladké, ako napríklad colu a zdanlivo zdravý stejk so zeleninou (jeden dobrý bod za zeleninu) – a presne o to ide – keby ste boli v počítačovej hre, už by ste nemali dosť „životov“ na prejdenie do ďalšieho levelu. Zostaňme však pri vedeckých pojmoch: Cola, takisto ako káva s cukrom, má pH približne 2,6. Naše bunky potrebujú pH 6,5, aby mohli normálne fungovať, takže keď sa napijete tak silno-kyselinotvorného nápoja, vaše telo musí pracovať naozaj ťažko, aby sa vrátilo naspäť do rovnováhy. Niektorí argumentujú, že to nie ej problém, keďže naše telo si s tým zjavne vie poradiť – a aj si poradí, no za akú cenu?

Následky zakyslenia organizmu

Ide o to, že keď sa táto sladká káva dostane do organizmu, spustí sa alarm a vaše telo urobí ČOKOĽVEK preto, aby vrátilo pH naspäť do svojho bezpečného rozsahu. Takže zoberie vápnik z toho najprístupnejšieho zdroja – z vašich kostí a uvoľní ho do krvného obehu. Avšak, táto forma vápnika nie je vhodná pre krvný obeh, lebo kryštalizuje, a keďže nemôže byť inak využitý, je uvoľnený naspäť, no zostáva NA kostiachtvorí výrastky. Tento stav je väčšinou zistený pomocou rӧntgenu na kolenách alebo chrbtici a často nie je sprevádzaný žiadnymi symptómami. Niekedy však môže oslabiť pohyblivosť kĺbov a vytvára bolesť, hlavne u športovcov, ktorí po náleze neprestanú nadmerne používať postihnutú oblasť.
Problémom je hlavne fakt, že jedlo je obrovskou súčasťou našich životov, no napriek všetkým odporúčaniam ho nevyužívame správne. Vnímame jedlo ako upokojenie stresu, nemáme čas variť, a tak kupujeme spracované potraviny, ktoré zohrievame v mikrovlnke, čím stratia všetky živiny, a k tomu všetkému konzumujeme nadmerné množstvo kyselinotvorných potravín a prehliadame tie, z ktorých by sme mali najväčší osoh. Týmto spôsobom si zakysľujeme organizmus, niekedy nevedomky, a pridávame napätie do systému, ktorý to jedného dňa skrátka nemusí vydržať. Takýto imunitný systém je už tak dosť oslabený nedostatkom spánku, čerstvého vzduchu, aktivity a slnka, takže kŕmiť ho kyselinotvornými potravinami je snáď to najhoršie, čo môžete urobiť. Takto unavené telo nemôže fungovať na vysoké obrátky donekonečna a následky sa ukážu vo forme autoimunitných chorôb ako alergie, častými prechladnutiami a rôznymi zdravotnými problémami od padania vlasov až po kardiovaskulárne choroby.
Alergie sú skvelým príkladom vyčerpania organizmu. Sú formou autoimunitnej choroby, kedy telo nevie rozoznať vlastné bunky od tých cudzích a začne ich napádať, takisto ako niektoré potraviny, ktoré sú pre nás v zásade úplne neškodné.  Klasická forma alergie je ekzém – kožná vyrážka, ktorá neznesiteľne svrbí a vysušuje pokožku mnohokrát až do stavu jej roztrhnutia. Keď je alergén skonzumovaný, koža sa zapáli, začervená a svrbí. Je veľmi zložité liečiť ekzém a mnohí alergológovia vám povedia, že ide o celoživotný stav. Problém  začína už v školách a na medicínskych univerzitách, kde výživa nie je dostatočne zakomponovaná do študijných materiálov, a tak nás väčšina lekárov lieči umelými prostriedkami bez toho, aby sa sústredili na základnú príčinu mnohých zdravotných problémov – zlú životosprávu a potenciálne zakyslenie organizmu. Ako sme už vyššie spomenuli, naše telo sa vie vyrovnať s kyselinotvornými potravinami, no značne ho to vyčerpáva. Keď to preženiete s kávou, cukrom, živočíšnymi produktmi, alebo dokonca s nikotínom a alkoholom, môžete sa čudovať, prečo vás koža svrbí a je suchá, no odpoveď je úplne jasná – všetky toxíny, ktoré dávate do svojho tela musia byť eliminované – a vaša koža je prostriedkom, akým to dokázať. Takže v podstate, trpieť ekzémom nemusí znamenať nič viac ako to, že vaše telo pracuje správne, no dávky kyseliny, ktoré musí spracovať sú príliš veľké.

Ako si obnoviť prirodzenú rovnováhu

Kyselinotvorné jedlá

Zásadité jedlá

Neutrálne jedlá

Cukor

Tmavá listová zelenina

Cereálie (obilie)

Mäso a mliečne výrobky

Mandle a para orechy – 5 denne

Strukoviny

Kofeín

Pšeno, quinoa, pohánka, špalda

Orechy

Alkohol

Semiačka

 

Tabak

Oleje

 

 

Med, javorový sirup

 

 

Šošovica

 

V rôznych publikáciách nájdete aj rôzne tabuľky kyselinotvorných a zásaditých potravín s veľmi detailnými rozdeleniami, no niektoré sa môžu len ťažko klasifikovať. Preto sme zaradili všeobecné rozdelenie veľmi častých potravinových skupín. Existujú niektoré potraviny, ktorých zaradenie nie je jasné, ako napríklad ovocie, z ktorého niektoré druhy môžu byť zakomponované do stravy, no nemali by tvoriť viac ako 10% jedálnička (kvôli potenciálnej kvasinkovej infekcii), takisto ako ryby, cereálie, strukoviny a orechy, ktoré by mali zaplniť najviac 30%. Toto rozdelenie bolo navrhnuté Barbarou O´Neill, kvalifikovanou odborníčkou na výživu a prírodnú medicínu z Austrálie, ktorá vo svojej prednáške takisto vyjadruje svoj názor na bizarný vzťah ľudí ku kravskému mlieku. Vysvetľuje, že „ľudia sú jediným živočíšnym druhom na tejto planéte, ktorí pijú mlieko v dospelom veku“ – a uvádza príklad na materskom mlieku, ktoré je vytvorené v tele matky tak, aby dodalo tú správnu výživu deťom do veku, kým nevedia samy hrýzť. To je u ľudí v zásade do veku 2 rokov a každý cicavec prechádza takým istým procesom vytvoreným prírodou. Z nejakého dôvodu však ľudia kŕmia svoje deti a SEBA mliekom iného živočíšneho druhu, ktoré ma logicky úplne iné zloženie živín, a teda nie je vhodné pre ľudí. Keďže však naše staré mamy verili, že mlieko je pre nás dobré a veľké mliekarenské spoločnosti nám vravia, aké silné kosti nám mlieko zabezpečí, nemáme dôvod im nedôverovať, až kým si samy nevypátrame pravdu. A tou je, kravské mlieko síce naozaj obsahuje veľa vápnika, no je takisto kyselinotvorné, takže vápnik, ktorý prijmeme jeho pitím musí byť nakoniec použitý na vyrovnanie kyslého prostredia a stabilizáciu pH v krvi namiesto toho, aby nám spevňoval kosti.
Avšak, tak ako by všetko malo byť v rovnováhe, určite nemôžeme očakávať, že sa budete držať tohto jedálnička 100%ne. Barbara O´Neill navrhuje jesť syry feta, ricotta a mozzarella z kozieho alebo ovčieho mlieka, v prípade, že sa mliečnych výrobkov neviete úplne vzdať, pokiaľ na 70% bude váš jedálniček zásaditý. Takýmto spôsobom sa vám podarí posilniť imunitný systém a dať mu čas a možnosť bojovať s chorobami namiesto vytvárania alergií. Preto posledným benefitom, ktorý vám chceme predostrieť, je účinný boj s rakovinou odkyslením organizmu. Na Internete nájdete mnohé príbehy úspešného zničenia rakovinových buniek jednoducho správnou stravou, a skvelé je, že tieto výsledky mohli naozaj byť dosiahnuté takýmto spôsobom. Trik je v tom, že rakovinové bunky potrebujú pH 5,5, čo je presne 1 bod dole na škále pH. Avšak, keďže pH škála je logaritmická, pokles len o 1 bod znamená 60% menej kyslíka k dispozícii pre bunky. Naše bunky potrebujú kyslík pre normálne fungovanie, teda sú oslabené, no rakovina nemôže prežiť v prítomnosti kyslíka, a tak v kyslom prostredí prospieva. Takže na to poďte presne naopak – zvýšte zásaditosť na stupnici pH len o 1 bod a zachránite si zdravie. A čo teda chceme, aby ste si zobrali z tohto článku je citát od Hipokrata: „Nech vaše pokrmy sú vašimi liekmi.“

by Katarína Vicová

Zdroje:
O´Neill, B. (2012). Acid-alkaline balance. [YouTube video]. Retrieved from: https://www.youtube.com/watch?v=BBl1QDag2-8
Song for Wellness (n.d.). pH balance chart. [picture]. Retrieved from: http://www.songforwellness.org/alkaline/piano_alkaline-5/