Nechceme, ale musíme. Denne sme nútení jesť neprirodzené množstvo éčok v potravinách, kde by sme ich ani nečakali. Pritom výrobcovia dobre vedia, že niektoré môžu spôsobovať rakovinu. Musíte sa vyzbrojiť vedomosťami, aby ste vedeli bojovať proti otravinám. S tým vám radi pomôžeme.
Čo je to éčko? Písmeno E nie je skratka pre emulgátory, ako si mnohí mylne myslia. Emulgátory sú chemické látky živočíšneho pôvodu, ktoré vystupujú ako normálna súčasť niektorých procesov. Narozdiel od nich sú éčka látky umelo pridávané do jedla, aby nasilu zlepšili niektorú ich vlastnosť – farbu, lesk, trvanlivosť, chuť. E majú v sebe preto, že ich tak označila Európska únia vo svojich zákonoch. Zaviedol sa jednoduchý systém ozančovania veľmi zložitých názvov – namiesto Ethyl ester kyseliny beta-apo-8-karoténovej iba krátke E160f.
Kde ich nájdem? Zoznam éčok v každom produkte nájdete v tých malých písmenkách o zložení. Ak ich je viac ako 5, vyzerá to nanajvýš podozrivo. Viac ako 10 je už absolútna divočina. O význame každého éčka sa môžete dočítať v zozname prísado do potravín verejne prístupnom na internete [http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek]. V ňom sa dozviete, že existujú éčka v skupine prírodné, prírodne identické a syntetické. Niektoré sú len obyčajný vitamín C pridaný napríklad do detskej výživy – tie sú prírodné. Alebo je to oranžové farbivo vytiahnuté priamo z mrkvy – tie sú prírodne identické. Ale treba si dávať pozor najmä na tie syntetické, pretože práve tieto nás môžu ohrozovať. Potraviny bez éčok sú buď BIO alebo od poctivého domáceho farmára. Lenže ich výroba je o čosi drahšia, a preto ľudia vynašli éčka. Nimi nahrádzajú prírodu a pomaly zabíjajú poctivé jedlo.
Koľko ich teda zjeme? Vo fitness šunke nájdeme 14 rôznych éčok. V kuracích párkoch ďalších 15. Aj ovocie a zelenina sa konzervuje 3 éčkami. Denný limit sa zvýši už pri raňajkách na pár desiatok. Ročná štatistika vraví, že zjeme až dva kilogramy týchto prídavných látok. Ak vezmeme do úvahy, že sú to mikroskopické častice, príde nám na rozum to obrovské množstvo, ktoré do seba dávame. Éčkam je ťažké sa vyhnúť. V dnešnej dobe sa im reálne môžete vzoprieť iba pestovaním vlastných surovín. My v Mondieu máme sen – mať jediné éčka v názve a toho sa držíme. Skúste ochutnať taký bezéčkový smoothie alebo makrónku . Ručíme za ne :)