Mnohí by povedali, že bez nej nedokážu žiť. Asi najobľúbenejšia maškrta na svete s lahodnou chuťou a nezameniteľnou vôňou. Božský pôžitok menom čokoláda. Samotná história tejto pochúťky siaha do stredoveku a je možno prekvapujúca. Používala sa ako platidlo a dlho bola cirkvou odsudzovaná práve pre jej povzbudzujúce účinky, na ktorých „staval“ aj známy Casanova.
Veľa sa diskutuje, nakoľko je zdravé toto sladké pokušenie. Jesť či nejesť? Rozhodne áno, ak máme správnu mieru sebaovládania, čo je v prípade čokolády ťažké. Vyzdvihnime teda tie najväčšie pozitíva:
- veľké množstvo antioxidantov, oveľa viac než víno či zelený čaj
- fluórové substancie, ktoré zlepšujú odolnosť skloviny
- celodenná dávka horčíka, ktoré nám zlepší spánok a pamäť
- a skoro celá abeceda vitamínov A, B, C, E, železo, draslík, fosfor, proteín, kalcium
Pre menej „šťastných“ ľudí je skvelou pomôckou proti stresu. Látky ako kofeín, dopamín a serotonín navodzujú spokojnosť, zvyšujú aktivitu a pošteklia naše centrum slasti. Nemajme preto pocit zhrešenia a vychutnávajme si ju v akejkoľvek podobe a chuti. Nielenže pohladí naše zmysly, ale zároveň nenápadne prospieva zdraviu.
NÁŠ TIP: Horúca čokoláda s ovocím a praženými orechmi