Raňajkové cereálie dosiahli vrchol popularity v 90tych rokoch, keď sme zrazu všetci začali ráno jedávať čokoládové guličky či škoricové štvorčeky a starý dobrý chleba so šunkou a zeleninou upadol do zabudnutia. Deti tieto  sladkosti milovali a marketingoví mágovia samozrejme vedeli, ako prekĺznuť do ich myslí a vytvoriť neodolateľnú túžbu po sladkom maskovanú ako zdravé raňajky, ktorú ešte navŕšili farebným obalom so zvieracou tematikou – ale to je už úplne iný level tejto problematiky.
Stále nemôžem uveriť akí naivní sme boli, keď sme verili nadnárodným spoločnostiam, že nám predávajú zdravé potraviny. To sme si nečítali etikety? Možno sme len nevedeli, čo čítame. Každopádne, aj teraz sú ľudia, ktorí jednoducho zhrabnú škatuľu cereálií bez toho, aby rozmýšľali, čo obsahuje – jednoducho na to nemajú čas. Keby ich však čítali, uvedomili by si, že tvrdenia (ktoré z neznámeho dôvodu ešte neboli zakázané a pokutované) o vitamínoch, mineráloch a celkových zdravotných benefitoch nie sú ničím viac ako kopou slov vyňatých z kontextu, aby si nás navždy zaviazali ako neznalých zákazníkov, ktorí len kupujú, čo im príde pod ruku…

Tony cukru, aditíva, dokonca aj palmový olej

V dnešnej dobe si už pravdepodobne uvedomujete, že cereálie pre deti sú tým najhorším, čo im môžete naservírovať a ich hravé tvary a farby majú len za úlohu zaujať detskú pozornosť, vytvoriť v nich závislosť, a v konečnom dôsledku z nich spraviť obete marketingových kampaní. Avšak, dovolíme si tvrdiť, že 90% všetkých druhov cereálií na našom trhu sa len skrýva za hlásaním o zdravej výžive, obsahom ovsených vločiek, hnedého cukru, celozrnných cereálií, a samozrejme, nekonečne sa znižujúcim obsahom cukru a tuku v konkrétnych výrobkoch. V skutočnosti sú to však väčšinou len kúsky kukurice nasiaknuté nasýteným tukom, obalené v cukre, plné rôznych prídavných látok. Jedna z najpopulárnejších značiek tu na Slovensku dokonca propaguje raňajkové cereálie, ktoré vám majú pomôcť schudnúť a udržať vás fit – a obsahujú palmový olej! Predpokladáme, že netreba vysvetľovať kontroverziu palmového tuku – povedzme si len, že ničí našu planétu tak, ako ničí zvnútra naše telá. Keďže je jednou z najväčších hrozieb v rámci zvýšeného počtu kardiovaskulárnych chorôb, je celkom šokujúce, že ho niekto používa vo svojom „zdravom“ produkte.  Navyše, táto ingrediencia nebola nájdená v žiadnych iných cereáliách, dokonca ani v tých, ktoré netvrdia, že sú zdravé. Nejde však len o palmový olej, ktorý vytvára hrozbu v týchto produktoch. Ako sme už spomenuli v článku o ľanových semiačkach, akýkoľvek „rastlinný olej,“ najmä ten slnečnicový, ktorý sa vo veľkom používa v produktoch predávaných v BIO obchodoch, môže spôsobiť narušenie pomeru omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín v tele, a vydláždiť vám priamu cestu ku kardiovaskulárnym chorobám.

Ako sa snažíte vyhnúť sa „neznámemu,“ čo predstavuje produkty nadnárodných spoločností, môže sa vám stať, že kúpite chrumkavé cereálie s medom a orechmi na obrázku od malého podnikateľa a myslíte si, že ste spravili správnu vec. To však ani zďaleka nemusí byť pravda. Pripravte sa na šok – tieto sú vo väčšine prípadov ešte viac nabité cukrom a tukom, len aby výrobcovia vytvorili tú správnu chrumkavú štruktúru, a aj keď obsahujú orechy a med, je dôležité si prečítať etiketu a pozrieť sa, v akom pomere. My sme to spravili za vás a pozreli sme sa trochu bližšie na konkrétnu českú značku. Tu sú výsledky: 14 rôznych ingrediencií vrátane 3 éčok, repkový olej a 20g cukru (z 59g uhľohydrátov na 100g). Keďže maximálne množstvo cukru, ktoré je bezpečné skonzumovať za deň na základe odporúčaní American Heart Association je 37,5g pre mužov a 25g pre ženy, pokiaľ ste žena, ktorá sa snaží jesť zdravo a dá si na raňajky 30g týchto „zdravých“ cereálií, bude skoro za tretinou jej denného odporúčaného príjmu cukrov, a to možno už o 9tej ráno. Je to však to, čo máme získať zo zdravých cereálií? Nemajú nám náhodou dodávať pomaly sa uvoľňujúcu energiu a udržať nás produktívnych až do obeda?

Zničme všetky živiny a pridajme riedidlo…

Mnohí rodičia sú oboznámení s nebezpečenstvami kŕmenia svojich detí niektorými cereáliami pre ich nedostatočný obsah mikronutrientov, a tak kupujú tie s pridanými vitamínmi a minerálmi. Znie to celkom logicky, ale… väčšinu detských cereálií tvoria tie tvarované guličky, ryžové chrumky, vankúšiky či štvorčeky, ktoré musia podstúpiť proces tzv. „extrudovania,“ aby získali požadovaný tvar. Počas tohto procesu miešania ingrediencií s vodou a ich vytláčania cez miniatúrne štrbiny za pôsobenia veľmi vysokej teploty, následným poliatím tukom a rozpusteným cukrom je obrovské množstvo živín buď úplne zničené alebo natoľko poškodené, že už nemôže byť v tele správne vstrebané. Aj v prípade, že sa pridajú umelé vitamíny a minerály, vysokou teplotou sa naruší ich kompozícia a strácajú svoju hodnotu. Vedci z Kanady skúmajúci následky tohto procesu v roku 2002 vykonali štúdiu, ktorej záverom bolo zistenie, že proteíny prirodzene sa vyskytujúce v obilninách počas extrudovania menia svoju štruktúru a stávajú sa toxickými pre ľudský organizmus. Takže to, čo vám nakoniec zostane, je už len cukor, tuk a za hrsť toxínov…

Existuje ešte jedna veľmi zaujímavá zložka nájdená v extrudovaných cereáliách, a je ňou riedidlo. Aby sme to privideli na správnu mieru, ide o fosforečnan sodný. Je to látka používaná v potravinách ako regulátor kyslosti, emulgátor alebo stabilizátor, známy ako E339, avšak obyvatelia USA ju poznajú ako TSP (trisodium phosphate) – riedidlo alebo čistidlo na steny. Keď mladí zanietení zakladatelia skupiny “Health Conspiracy.com” vyšli do ulíc a pýtali sa ľudí, či majú radi niektoré z cereálií, ktoré mali so sebou, odpovede boli veľmi pozitívne – až kým im neukázali, že majú spoločné viac ako len vysoký obsah cukru. Spýtali sa okoloidúceho muža, či vie, čo je TSP a jeho odpoveď bola: „Viem, čo to je – fosforečnan sodný… vyčistí vám steny veľmi, veľmi dobre pred maľovaním.“ Dobrou správou snáď je aspoň fakt, že všetci vyzerali dosť šokovane a znechutene a mnohí sa aj vyslovili, že už tieto cereálie viac nedajú do úst…

Chcete si byť istí? Spravte si ich sami!

Je celkom vtipné, ako pohodlnosť a možno nedostatok času vytvorili svet, v ktorom nevieme, čo jeme a mnohí z nás majú pocit, že neexistuje iný spôsob ako si zaobstarať potravu okrem neustáleho nakupovania. Prekvapenie! Vždy existuje možnosť urobiť si to sám a s cereáliami to je dokonca extrémne jednoduché. Skrátka zoberte ovsené vločky, kamut, pohánku alebo akúkoľvek inú obilninu, ktorú práve máte doma, pridajte javorový sirup alebo med, orechy, kakaový prášok alebo karob a v podstate čokoľvek, čo máte radi a chceli by ste to vo svojich raňajkách a zmixujte to dokopy. Aj keď sa vám zdá, že majú nevýraznú chuť alebo ich chcete chrumkavejšie, stále to môžete dosiahnuť v pohodlí svojho domova. Zoberte panvicu, nalejte na ňu trochu kokosového oleja alebo olivového oleja s nie príliš výraznou chuťou a upražte si vašu zmes, až kým nie je chrumkavá. Teraz ju môžete použiť aj ako zdravý snack, vyformovať z nej tyčinky a zobrať si ich so sebou do práce na desiatu. Hlavne nenechajte bohaté firmy, aby vás zmanipulovali a spoliehajte sa na svoj vlastný zdravý úsudok…

by Katarína Vicová

Zdroje:
FreeImages (2016).
Gunnars, K. (2015). Daily intake of sugar – how much sugar should you eat per day? Retrieved from: https://authoritynutrition.com/how-much-sugar-per-day/
Heino, K. (n.d.). 3 ugly truths about breakfast cereal. Retrieved from: http://www.savorylotus.com/3-ugly-truths-about-breakfast-cereal/
Herbal House (2016). The FDA approved paint thinner in breakfast cereal. Retrieved from: http://herbalhouse365.com/2016/02/18/the-fda-approved-paint-thinner-in-childrens-cereal/