< SPÄŤ

Recepty len z 3 ingrediencií – rýchle, ľahké, a hlavne ZDRAVÉ!

Recepty len z 3 ingrediencií – rýchle, ľahké, a hlavne ZDRAVÉ!

Všetci poznáme ten pocit, keď večer konečne prídeme domov s vidinou príjemného relaxu pri rýchlej, chutnej a zároveň zdravej večeri, no z nejakého dôvodu to vo väčšine prípadov nie je realitou. Dostáva vás to do zložitej situácie, pretože v konečnom dôsledku budete musieť zahodiť niektorý z vašich princípov a dať si niečo veľmi nezdravé alebo si budete musieť niečo navariť. Nie je to vždy jednoduché rozhodnutie, hlavne keď po tom, ako ste prekonali vlastnú lenivosť a rozhodli sa variť, zistíte, že nie je z čoho. Takže pôjdete do obchodu kúpiť brokolicu a mrkvu a potom ich budete ďalších 30 minút variť alebo si radšej dáte chrumkavé raňajkové cereálie s mliekom? Akokoľvek smutne to bude znieť, väčšina z nás by si asi vybrala druhú možnosť – a tak vám predkladáme pár tipov na jednoduché, rýchle, a hlavne zdravé recepty pripravené len z 3 ingrediencií, ktoré vás neoberú o čas ani o krásnu postavu! Navyše, keďže vedci tvrdia, že čím menej ingrediencií, tým sa pokrm ľahšie trávi, čo ho tým pádom robí zdravším, nezostáva nám nič iné, len sa zahryznúť do týchto rýchlych pochúťok!

Lodičky z čínskej kapusty

  • Čínska kapusta / čakanka / ľadový šalát
  • Mozzarella
  • Vlašské orechy

Tento recept je miernou (no vlastne zásadnou) variáciou obľúbeného talianskeho predjedla „Caprese,“ ktoré pozostáva z plátkov mozzarelly, paradajok a bazalkových lístkov, len jemne poukladaných jeden na druhý a pokvapkaným extra panenským olivovým olejom. V našich lodičkách sme však recept zmenili tak, aby sa dal tento snack konzumovať rukou, a tak sme vytvorili spomínané lodičky z vnútorných lístkov čínskej kapusty či šalátu, naplnili ich mozzarellou, a keďže chceme, aby náš snack bol výživný, vymenili sme paradajky za vlašské orechy – tie sú známe svojou schopnosťou zlepšovať pamäť a zároveň vás upokoja vďaka vysokému obsahu magnézia, pričom paradajky sú známym alergénom, ktorému by sme sa radšej vyhli.

Minútkový ham & eggs

  • 1 vajce
  • Nakrájaná morčacia šunka
  • Extra panenský olivový olej

Každý snáď pozná klasický ham & eggs, no my sme sa rozhodli pripraviť ho jednoduchšie, rýchlejšie, a hlavne zdravšie. Tajomstvom je použitie mikrovlnnej rúry, a potom už je všetko záležitosťou niekoľkých sekúnd. Stačí iba rozbiť jedno vajíčko, dať ho do malej nádoby, zamiešať ho spolu s olivovým olejom a šunkou, a voilà, raňajky sú hotové!

Zdravé ovsené tyčinky

  • Ovsené vločky
  • Med / javorový sirup
  • Arašidové maslo

Asi ste už videli niektorý z domácich receptov na zdravé a výživné ovsené či čokoládové tyčinky, avšak tie naše budú niečím špeciálne. Naše tyčinky obsahujú len 3 ingrediencie a sú až absurdne jednoduché na prípravu. Celý postup spočíva vo vytvorení cesta z ovsených vločiek, medu alebo javorového sirupu a arašidového masla – pomer je úplne na vás, či už ich chcete viac sladké alebo krémovejšie, potom cesto rozotriete na pekáč, dáte ho na nejaký čas do chladničky, aby stuhlo a narežete ho na tyčinky. Sú absolútne plné dobrých uhľohydrátov, ktoré môžete využiť pri športových aktivitách, napríklad ako snack na túrach, a ak naozaj nemôžete vydržať, pokojne si zoberte lyžičku, a keď sa nikto nepozerá, pustite sa do cesta.

Bezlepkový čokoládový brownie

  • 1 vajce
  • 1 banán
  • Kakaový prášok

Skvelé na tomto koláčiku je, že neobsahuje lepok (vlastne žiadnu múku), a tak, ak ste celiatik alebo sa snažíte vyhnúť múke v akejkoľvek forme, aby ste si uchránili postavu, je tento koláčik úplne bezpečný aj pre vás. Príprava je veľmi jednoduchá, tak ako pri predošlých receptoch – jednoducho zmiešate ingrediencie do malej nádoby (dajte si pozor, aby ste to neprehnali s kakaom) a pečte v mikrovlnnej rúre po dobu 1 minúty. Odporúčanie: Pripravte viac naraz, lebo tieto pseudo-muffiny majú len cca 100 kcal a určite ich budete chcieť viac!

Zdravé kokosové guľky

  • BIO horká čokoláda
  • 200g strúhaného kokosu
  • 250ml kokosového mlieka

Keď vravíme čokoláda, myslíme tú z 3 ingrediencií (ako inak?) a ide o tú, ktorú nájdete v BIO obchodoch, ktorá obsahuje len kakaový prášok, kakaové maslo a cukor. Áno, vieme, CUKOR – preto je tento recept zaradený až na koniec – avšak, keďže vieme, že niekedy treba zhrešiť, použijeme čokoládu, ale aspoň tú organickú. Už je snáď úplne jasné, že príprava je absolútne jednoduchá – roztopenú čokoládu, kokosové mlieko a strúhaný kokos zmiešame dokopy, z cesta vyformujeme guľky (alebo akýkoľvek iný tvar) a ak vieme ešte chvíľu vydržať, necháme ich stuhnúť v chladničke. Ich štruktúra je veľmi jemná a chuť tak bohatá, že nebudete potrebovať nič viac, a možno vám tak nakoniec pomôžu znížiť chute na sladké a prijať menej kalórií...

by Katarína Vicová

Zdroje:
FreeImages (2016).